דבר הדקן

הפקולטה ליהדות באוניברסיטת בר אילן היא הגדולה והחזקה מסוגה בעולם. חברי הסגל בפקולטה עוסקים במחקר ובהוראה בכל תחומי היהדות: תנ"ך, ספרות קומראן ובית שני, ספרות המשנה והתלמוד, הספרות המגוונת מתקופת ימי הביניים, החסידות וספרות העת החדשה. חברי הסגל חוקרים את ההיסטוריה היהודית לדורותיה, החל מתקופת המקרא, בית שני, תקופת המשנה והתלמוד, תקופת ימי הביניים, העת החדשה ואת יהדות זמננו. יש בפקולטה לימודים מעמיקים במחשבת ישראל, בפילוסופיה יהודית ובקבלה. החוקרים בפקולטה עוסקים גם במחקר ארכאולוגי של ארץ ישראל לתקופותיה, ובאמנות יהודית לדורותיה. דגש מיוחד יש על מחקר הלשון העברית, וכן גם על לשונות היהודים, בעיקר לאדינו ויידיש. בנוסף לכך הפקולטה עוסקת במחקר של לשונות שמיות, ובלימודי המזרח התיכון. כל הפעילות הזו מתקיימת בעשר המחלקות של הפקולטה: תנ"ך, תלמוד, תולדות ישראל, לימודי ארץ ישראל וארכאולוגיה, לשון עברית ולשונות שמיות, מחשבת ישראל, ספרות עם ישראל ואמנות יהודית, וכן המחלקה הרב-תחומית בלימודי יהדות ובית הספר ללימודי יסוד ביהדות. המחקר מתבצע בכל במחלקות האלה, וכן גם בכ-20 מרכזי מחקר ומכוני מחקר וב-30 קתדראות. הפקולטה והמחלקות השונות מוציאות לאור עשרה כתבי עת: "עיוני מקרא ופרשנות" בתנ"ך, "סידרא" ו"כנישתא" בתלמוד ותושב"ע, "בלשנות עברית", "ירושלים וארץ ישראל", בלימודי ארץ ישראל, "ביקורת ופרשנות" בספרות עברית, "Ars-Judaica" באמנות יהודית, "ממזרח ומערב", בהיסטוריה של עם ישראל, "לאדיניאר" בלימודי לאדינו, וכתב העת הפקולטטיבי, Jewish Studies Internet Journal. יש בפקולטה ספרייה מרכזית ליהדות המשרתת את כל תלמידי הקמפוס, והיא בעלת מוניטין רב בארץ ובעולם. במסגרת הפקולטה לומדים כל תלמידי האוניברסיטה בבית הספר ללימודי יסוד ביהדות.

יש בפקולטה כ-130 חברי סגל בכיר, וכ-2500 סטודנטים, הלומדים תואר ראשון, שני ושלישי, מתוכם כ-400 דוקטורנטים. הפקולטה מתאפיינת בשאיפה למצוינות מחקרית, ויש בה גוון של תחומי מחקר ושיטות מחקר, וכן דגש על רמת הוראה גבוהה. הפקולטה ידועה בפתיחות מחשבתית ואנושית, באווירה הטובה המצוייה בה וביחס אנושי חם.