הכירו את ד"ר סוזי גרוס מהמחלקה לספרות עם ישראל

היא לא וויתרה על החלום וחזרה לאקדמיה אחרי שנים במשרד החינוך, שומרת על קשר חם עם בני המשפחה של מושאי המחקר שלה

קוראת וחולמת בספרדית

הכירו את ד"ר סוזי גרוס מהמחלקה לספרות עם ישראל

לימודיה האקדמיים של ד"ר גרוס נעשו כולם באוניברסיטת בר-אילן, וכיום היא משמשת חברת סגל במכון לחקר הלאדינו ע"ש סלטי. תחומי המחקר שלה כוללים אספקטים שונים בספרות שנכתבה בלאדינו בעת החדשה: פרוזה, שירה, עיתונות ותיאטרון. היא משתתפת בכנסים ובפעילויות חוץ אקדמיות שעניינן תרבות ספרדית-יהודית בארץ ובעולם. ד"ר סוזי גרוס מרבה לפרסם בבמות בינלאומיות, היא מרצה בספרדית ובאנגלית וספרה על הנובלות של יהודה חיים פרחיה ראה אור בשנת 2020 בברצלונה.

פגשנו אותה לכמה שאלות קצרות >>>

איזה ספרים נמצאים כעת ליד המיטה שלך? ואיזה מהם את באמת קוראת?

טוב, יש לא מעט:
וסיליס קונסטנטינו, למכירה

נינה פינטו אבקסיס, טיטואן (עיוני, בקריאה)

מיכל אהרוני רגב, תליון הזהב של דונה גרציה

בשביס זינגר, החוזר בתשובה (בתרגום לספרדית)

ורד טוהר, החתולה של סיילם (שירים)

פלומה דיאס מאס, לחמי (El pan que como) - בקריאה

אם היית יכולה לשבת לעבוד מכל מקום שהוא, מאיפה היית בוחרת?

מחדר העבודה בביתי

מה את יודעת לבשל או לאפות הכי טוב? התמחיתי באפיית לחמים, ובנוסף אני נוהגת להכין אוכל משובח, טעים ואם אפשר גם בריא, אבל לא אוהבת לתייג מאכלים לפי עדות או לאומים. העיקרון שלי בבישול הוא שכל מאכל חייב להיות מיוחד בטעמו.

איך בעצם הגעת לתחום העיסוק הנוכחי שלך? שנה לאחר שעליתי ארצה (1977) נרשמתי והתקבלתי למחלקה לספרות עם ישראל (אז ספרות עברית). זה היה אתגר בהתחשב ברמת העברית של עולה חדשה (אמנם התחנכתי בבית ספר יהודי). אחר כך הייתה הפסקה ארוכה מאוד בלימודיי (אולי ארוכה מדי) בגין דאגה לפרנסה, צער גידול בנים והורים, ועוד.

בסוף חזרתי לספסל הלימודים כשהילדים היו גדולים בעידוד בעלי. לא היססתי לחזור לבית שאירח אותי כל כך יפה, לבר אילן. רציתי לשלב שלוש שפות יהודיות שפחות או יותר ידעתי: עברית-יידיש וספרדית-יהודית.

איך הכרת את האיש שלך? אישי היקר היה מדריך הקבוצה שלי בתנועת הנוער בחו"ל. הוא עלה שלוש שנים לפניי לקיבוץ. גרסתו היא שעליתי בעקבותיו. הרומן שלנו התחיל כאן והקמנו משפחה יפה.

מה הדבר הכי משמעותי שלמדת מהסטודנטים שלך? אני מאמינה בכבוד הדדי, באווירה נינוחה, בנאמנות ובתשוקה בלימודים או בעבודה. תלמידים רבים מלהיבים אותי כשאני מגלה בהם ערכים שכוללים (או מרחיבים) את מפת הערכים שלי.

יש איזה רגע מכונן שהשתלב בקריירה שלך?  אני חוקרת ספרות מודרנית שנכתבה בספרדית-יהודית על די (??) אומנים שכתבו למגירה או לקהלים מצומצמים, וזכיתי להוציא מספר מהם מתהום הנשייה. בחיפושיי הגעתי לבני משפחה של אותם היוצרים; אימצתי אותם כמשפחה והם אותי. הם "גאים" בדבר פרסומם של הדודים, הסבים ובני משפחתם.

איזה חלומות את מחכה להגשים בתקופת הפנסיה? אני בפנסיה ממשרד החינוך אחרי 36 שנות עבודה מסורה. את החיים האקדמיים התחלתי מאוחר והם "החלום" שמתגשם בפנסיה.

מה הקורס שהכי אהבת כסטודנטית ומי העביר אותו? פרופ' יואב אלשטיין חשף לפניי סופרים ישראלים בתואר הראשון, הוא קרא לי אז "האינדיאנית הצעירה". הוא לימד אותי לחשוב פילוסופיה, סטרוקטוראליזם ואהבת שירה. הוא מלווה אותי עוד מהימים הראשונים באוניברסיטה עבור החתונה וההריון הראשון. שמרנו על קשר בשנות היעלמותי מהלימודים והקורס הראשון שבחרתי בחזרתי היה עמו. הוא שמח מאוד כשקיבלתי את תואר הדוקטור. והאמין בי.

מה המקום שאת\ה הכי אוהב\ת בארץ? (חוץ מאוניברסיטת בר-אילן, כמובן...) חוף הים התיכון.

מה הדבר שאת הכי אוהבת בעבודה שלך? המפגש עם האנשים. בנפשי אני מורה, אז אני אוהבת להתחדש וללמד כל שנה קורס חדש.

וכמובן, לחקור ולגלות אוצרות.

ולסיכום, אם היית צריך לכתוב סרט על אחד מהנושאים שאת\ה מלמד\ת, על מה זה היה? על חייהם של אחד היוצרים בהם אני עוסקת. כולם הם ממוצא יהודי ספרדי, התעקשו לכתוב בספרדית-יהודית מתוך אמונה בתרבות ובשמירת הנכס הלשוני. רובם שורדי שואה וציוניים. חייהם מרתקים.

ואני בטוחה שהייתי מסוגלת להשלים פערים ולבדות סודות שלא רצו לגלות.

את הקורסים שמלמדת ד"ר סוזי גרוס תוכלו ללמוד במסגרת התואר הראשון (גם בתארים מתקדמים) במחלקה לספרות עם ישראל.

מתעניינים בספרות לאדינו? בקורסים של ד"ר גרוס תמצאו את מבוקשכם:)

פרטים נוספים ומידע על המחלקה לספרות עם ישראל תוכלו למצוא כאן >>