מרכזים ומכונים וקתדראות

המכון לחקר הציונות הדתית

המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג והקתדרה לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר יוסף אורגלר פועלים במסגרת הפקולטה ללימודי יהדות באוניברסיטת בר-אילן, לעידוד המחקר והלימוד של הציונות הדתית, תולדותיה ומאפייניה מאז ראשית ימי הציונות ועד ימינו. במסגרת המכון פועל הארכיון ע"ש יונה קירשנבאום לתולדות הציונות הדתית.

האנציקלופדיה של הסיפור היהודי

אנציקלופדיה של הסיפור היהודי היא מפעל אינציקלופדי מדעי הממיין וממפה את הסיפורים שסופרו בתתרבות היהודית לדורותיה, בלשונות היהודים: עברית, ארמית, יידיש, לדינו וערבית-יהודית, באמצעות מתודה חדשה, 'תימטולוגיה' (thematology), המגדירה-מחדש את נושאיהם  של הסיפורים.

מכון יוסף קרליבך

מכון יוסף קרליבך (JCI) באוניברסיטת בר-אילן הוא מוסד אקדמי-חינוכי בשפה הגרמנית    עם המוקדים: יהדות, שואה ותולדות ישראל, לשון עברית, וקולנוע יהודי וישראלי. המכון שואף לתרום להבנה היהודית- גרמנית והישראלית- גרמנית, ותומך בסמינרים וכנסים בשיתוף עם אוניברסיטאות דוברות גרמנית, מכונים וקבוצות סטודנטים.

המכון לאשורולוגיה

יעקב קליין נמנה עם מייסדי 'המכון לאשורולוגיה ולחקר המזרח הקדום ע"ש שמחה נוח קרמר' (1980).

המכון לארכיאולוגיה

המכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן פועל במסגרת המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה. בראש המכון עומד היום פרופ' אדן-בייביץ דוד. המכון משמש כקורת גג לפעילות הארכיאולוגית הענפה המתרחשת בחסות האוניברסיטה. יש למעלה מעשרה חוקרים הפועלים במסגרת המכון. חוקרים אלו עוסקים במגוון רחב של פעילויות מחקריות אודות התרבויות הקדומות של ארץ ישראל ושכנותיה, הן בשדה והן במעבדות ובספריות. חלק מרכזי של העבודה המחקרית במכון כולל הוראה ושיתוף סטודנטים במחקרים ובעבודה השוטפת, בין השאר במספר חפירות לימודיות.

מרכז רנרט לחקר ירושלים וללימודי ארץ ישראל

מרכז אינגבורג רנרט ללימודי ירושלים ,נוסד בשנת 1995 ופועל בחסות המחלקה ללימודי ארץ-ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס) בפקולטה למדעי היהדות של אוניברסיטת בר-אילן. המרכז, בראשו עומד פרופ'  יהושע שוורץ עוסק בחקר ירושלים מכל היבטיו, מהעת העתיקה ועד לימינו אנו. בין הפעילויות הרבות הקשורות בחקר ירושלים בהן מעורב המרכז ניתן לציין את הכנס השנתי בנושא "חידושים בחקר ירושלים", אשר הפך להיות הבמה המרכזית להצגת מחקרים הקשורים בירושלים. בכנס מוצגות בדרך כלל כעשרים הרצאות ומגיעים אליו מאות משתתפים. המחקרים המוצגים בכנס מתפרסמים כמאמרים בקובץ "חידושים בחקר ירושלים". כן מפרסם המרכז כתב עת, "ירושלים ארץ-ישראל", וספרים רבים.

המרכז לתרבות יידיש ע"ש רינה קוסטה

המרכז לחקר שפת יידיש ותרבותה .

מכון סלטי לחקר הלאדינו

המרכז לחקר הלאדינו ע"ש נעימה ויהושע סלטי פועל ליד המחלקה לספרות עם ישראל ע"ש נחום ויוסף ברמן שבפקולטה למדעי היהדות, והוא מציע לציבור המתעניינים והלומדים פעילות מחקר והוראה שמצעידה את הלאדינו ושימורה לעבר עתיד חדש, מסקרן ומרתק. המרכז משמש אכסנייה למפגשי חוקרים מן הארץ ומן התפוצות, והוא מהווה בית לטיפוח דור חדש של חוקרים צעירים המבקשים לתרום משלהם לחקר הלאדינו ותרבותה.

המרכז לחקר האשה ביהדות

מטרת המרכז לעודד ולתמוך במחקרים אקדמיים, ימי עיון וכינוסים אקדמיים הקשורים בחקר מקומה של האישה ביהדות. נושאים אלה יכולים להיות רב תחומיים או מוגדרים בתוך דיסציפלינה אקדמית ספציפית. מלבד מחקרים על נשים ביהדות בימינו המרכז לחקר האישה ביהדות תומך גם במחקרים אקדמיים הקשורים בנשים יהודיות בהקשרם של המקורות היהודיים הקלאסיים כגון התנ"ך והתלמוד, כמו גם על פני רצף ההיסטוריה היהודית,   המחשבה היהודית והתרבות והספרות היהודיים.

מרכז רפפורט לחקר ההתבוללות ולחיזוק החיוניות היהודית

מרכז רפפורט לחקר ההתבוללות ולחיזוק החיוניות היהודית נוסד באוניברסיטת בר-אילן באביב 2001 ביוזמת רות וברוך רפפורט, המרכז עוסק בחקר תופעת ההתבוללות על היבטיה וגילוייה השונים, בניסיון להצביע על שורשיהם, ובמציאת דרכי התמודדות לשם חיזוק החיוניות של העם היהודי בזמננו. הפרספקטיבה של המרכז היא גלובלית, תוך הכרה במגוון הארצות וההקשרים שבהם חיים יהודים כיום.