המרכז לחקר האשה ע"ש פניה גוטספלד הלר

 אודות המרכז

המרכז לחקר האישה ביהדות ע"ש פניה גוטספלד הלר הוא מכון מחקר בין-תחומי, במסגרת הפקולטה למדעי היהדות באוניברסיטת בר-אילן.  מטרת המרכז היא לעודד מחקר בתחומים הקשורים במעמדה ובתפקידיה של האישה ביהדות או מחקר על נשים יהודיות מסוימות, מתוך הבנה שההיסטוריה עד כה, ובכללה ההיסטוריה היהודית, הציגה את ההיסטוריה הגברית, "הסיפור שלו" (history = his story), והגיעה העת להתמקד ב"סיפור שלה", her story  (או Hi-story). ההנחה היא שבחינה כזו תעצים את מעמדן של הנשים בחברה היהודית. 

במטרה לעמוד על השינויים הדרמטיים שחלו במעמדה של האישה בחברה בת זמננו, המרכז מגלה עניין בזהות היהודית הנשית בהקשר של מקורות יהודיים קלאסיים כמו המקרא והתלמוד, וכן במקומן של הנשים בהיסטוריה היהודית לדורותיה, בתרבות עברית ובספרות העברית.

המרכז מעודד מחקר בין-תחומי בתחומים אלו ומדי שנה מעניק מלגות לסטודנטים מצטיינים העוסקים בתחומים הללו ויוזם ומשתתף בכנסים העוסקים בנושאים הקשורים לזהותה ולמעמדה של האישה היהודייה.

במסגרת פעילותו שואף המרכז לתרום תרומה מהותית לפיתוח תודעה ציבורית ביחס למקומן של נשים ביהדות, הן בעבר והן בהווה.

המרכז הוקם בשנת 1998 על ידי הגב' פניה גוטספלד הלר מניו יורק, פילנטרופית ניצולת שואה, סופרת, מחנכת, מרצה ומובילה בניסיונות ליצור זהות יהודית חזקה.

אודות פניה גוטספלד הלר

פניה גוטספלד הלר נולדה ב-1924 למשפחה יהודית מסורתית בכפר הקטן סקאלה שבאוקראינה. כנערה במלחמת העולם השנייה היא הסתתרה עם משפחתה באסם של איכר פולני. המקום הצר יכול היה להכיל רק שני אנשים ולכן ארבעת בני המשפחה נאלצו להיות כפופים במשך כשנתיים וחצי, ללא די אוויר וללא אור.

על הקורות בתקופה זו כתבה בספרה  Love in a World of Sorrow - A Teenage Girl’s Holocaust Memoirs . ספרה השני, Hidden: A True Story of the Holocaust נכתב עבור ילדים. 

לאחר המלחמה היגרה פניה לארה"ב וסיימה שני תארים בפסיכולוגיה בבית הספר החדש למחקר חברתי. בנוסף קיבלה שני תארי כבוד מהישיבה יוניברסיטי ומאוניברסיטת בר-אילן.

במשך שנים היא עבדה בחברת הנדל"ן של בעלה יוסף ז"ל ולאחר מותו בשנת 1986 פנתה לאפיקים פילנטרופיים. היא כיהנה כחברה במועצות של מוסדות רבים, ארגוני תרבות וארגוני צדקה, רבים מהם מתמקדים בישראל, בחינוך יהודי ובהעצמת נשים. במסגרת מעורבותה במוזיאון המורשת היהודית העניקה פניה חסות לכנס השנתי של מחנכים, העוסק בנושאים כגון רצח עם, נשים בשואה וצדק לאחר השואה.

"השואה הותירה רושם בל יימחה על חיי והשפיעה על כל היבט של חיי כאישה, כיהודייה וכאם", ציינה פניה. היא הקדישה את חייה לחינוך נגד שנאה, חוסר סובלנות ואי קבלת האחר.

בשנת 1998 הקימה פניה את המרכז לחקר האישה ביהדות באוניברסיטת בר-אילן.

 


הודעות

 

 

 

 

 

 

 

 

      _________________________________________________________________________

חברות הנהלת המרכז לחקר האישה ביהדות ע"ש פניה גוטספלד הלר מביעות דאגה עמוקה מפני האפשרות הסבירה לפגיעה קשה במעמד הנשים בעקבות הרפורמה המשפטית.

"חוק הכותל" המקומם אומנם הוקפא, אך יש בו כדי להמחיש את הסכנה שבעתיד, בקונסטלציה פוליטית מסוימת, עלולה הכנסת לחוקק חוקים שיפגעו קשות במעמד הנשים וברווחתן, ובצירוף ביטול עילת הסבירות גם בג"ץ לא יוכל לשמש לנשים סעד.

אנו קוראות לקואליציה ולממשלה שלא לשעוט למהלכים שעלולים לפגוע קשות בדמותה של ישראל כמדינה ליברלית ודמוקרטית, ולפעול לשינויים מתוך בסיס כן של רצון להידברות ושל קונצנזוס לאומי רחב עד כמה שאפשר.

פרופ' יעל שמש, ראש המרכז

פרופ' זהר לבנת

פרופ' לילך רוזנברג פרידמן

פרופ' רויטל רפאל-ויוונטה