פרסומים

האשה ביהדות - סדרת דיונים  


#2 האשה הדתית - המשכיות וחידוש
#3 אתגרים בחינות הבת הדתית בעידן המודרניֿ
#4-5 נישואין, חירות ושיוון - הילכו שלושתם יחד?
#6 אתגר הפמיניזם במדינת ישראל
#7 ״מעשה ידיה״ - אשה בין עבודה ומשפחה
#11 ״ותלך לדרוש״ - מדרש נשי יוצר
   
   

 

ספרים


חיים מיוחדים מאוד

מאת: ג׳ודי באומל שוורץ

ספר זה מגולל את סיפורה של אמריקה היהודית של אמצע המאה ה-20 דרך עיניה של ברניס-כהן שוורץ, שנולדה בניו יורק בשנת 1923. ברניס הייתה בתה הבכורה של משפחה ממוצא מזרח אירופי, אמנם ילידת אמריקה, אך בדברים אחרים הייתה בדומה לבני גילה, והיא משקפת את חייהם של דור שלם של יהודים עירוניים לפני מלחמת העולם השנייה באמריקה שנולדו להורים מהגרים.

סיפור חייה משקף חלק ניכר מהתפתחות יהדות אמריקה באמצע המאה ה-20: השפל הגדול, מלחמת העולם השנייה, התפתחות הציונות, התגובה להקמת מדינת ישראל החדשה והתפתחות הפרברים היהודיים. אנו עוקבים אחר שנות הלימודים של ברניס במהלך השפל, על הקשר שלה עם הברונקס, לימודי המכללה שלה, תפקידה בצבא אדמות הנשים, טיול הלימודים לישראל בשנת 1949, ונישואין לארתור שוורץ, משוחרר צעיר מהצבא וסטודנט לעבודה סוציאלית.

לאחר אודיסיאה של בני הזוג שעברה דרך מספר קהילות יהודיות בחוף המזרחי, הם ובניהם התיישבו בטאינק, ניו ג'רזי ואנו עוקבים אחר תגובתה של ברניס לעליית בנה הבכור לארץ- ישראל, ובמעברם של בני הזוג לריברדייל בניו יורק וחייהם שם במהלך "שנות הזהב" שלהם במאה ה-21.

קוראים לי פרידה סימה

מאת: ג׳ודי באומל שוורץ

פרידה סימה (ברטה) אייזנברג קראוס הייתה חלק משני מיליון גברים, נשים וילדים יהודים שהיגרו מאירופה לארצות הברית במהלך גל העלייה הגדול (1881–1914). ספר זה מגולל את סיפורה ואת סיפור משפחתה, מלידתה בבוקובינה ועד עלייתה לעיר ניו יורק לבדה בגיל חמש עשרה בשנת 1911, חיי עבודתה כמהגרת, נישואיה לאלמן עם ארבעה בנים ולידת בת יחידה, זמן קצר לפני תחילת השפל הגדול בשנת 1929. היא מתארת ​​כיצד היא ודור מהגרים שלמים שרדו את הקשיים הרבים ואת האכזבות, ושלחו את ילדיהם להילחם למען אמריקה במלחמת העולם השנייה, תוך דאגה למה שקרה למשפחותיהם אותן השאירו באירופה. הסיפור ממשיך הלאה ומתאר קורות משפחתה האירופית וכיצד התאחדה מחדש עם אחיה ששרדו לאחר המלחמה. הספר נמשך כמעט חצי מאה לאחר סיום המלחמה, והוא מציג את "שנות הזהב" של המהגרים לשעבר עם פרישתם ועד השנים האחרונות לחייהם.

בממלכת

בממלכת הנשים בבית-לחם: מכתבי אסירות ועצירות המחתרת

מאת: יצחק פס

הספר מביא את סיפורן של אסירות ועצירות ארגוני המחתרות שלחמו בשלטון הבריטי למען הקמת מדינת ישראל ושנכלאו בבית הסוהר לנשים בבית-לחם ובמחנה המעצר הסמוך לו. הספר מתחקה באמצעות המכתבים האישיים שכתבו אחר חוויותיהן, שגרת יומן, תודעת המאסר והפסיכולוגיה האישית והקולקטיבית שליוותה את תקופת ישיבתן בבית-לחם. הספר יצא לאור בהוצאה משותפת של המרכז לחקר האישה ביהדות ומוסד הרצל לחקר הציונות באוניברסיטת חיפה.